miercuri, 28 mai 2014

Anotimpuri ale colectiei BPT





BPT este numele colectiei de carti care a trasformat Romania, in perioada bolsevica, intr-o tara de cititori - a fost ceva vremelnic, oamenii imbatranesc si mor, si altii le iau locul, iar asa zisa Revolutie - vedem azi in Ucraina ce inseamna sa-ti faca altii revolutie in tara - a redat, in cei 25 de ani scursi, milioane de romani analfabetismului, caci acum saracia domneste in tara si oamenii nu-si pot trimite copiii la scoli, iar ce ce muncesc nu au nici bani destui pentru paine, de unde si pentru carti ? Dar in societatea contrastelor, apar si nucleee de speranta si focare de cultura, e drept ca la preturi usturatoare, cel mai ades, cad e vorba despre carti.
 PENTRU MINE, CAPITALISMUL INSEAMNA MAI DEGRABA UN PROGRES, oferta de carte innebunitoare prin cantitate si calitate si absenta cenzurii, au dat  un suflu nou de viata Bibliotecii Babel.
*
Sunt si carti selecte la preturi mici, asa avem colectiile "100 de carti" si "101 carti", ca si "Operele" lui Dostoievski, si multe altele, in "Biblioteca Adevarul", pentru care il binecuvantez pe Dinu Patriciu, si seriile "Biblioteca pentru toti", "Colectia de literatura Nobel" si altele, scoase de Marius Tuca, cu Jurnalul National, la trustul de presa a lui Dan Voiculescu, numit  de o javra ordinara, "MOGULUL", fara sa stie cu ce se mananca mogulii, sau ce iaste ei, fiinta, au lucru.
*
 Revenim la oile noastre, destul cu boul scupiat in gura, dupa ce i s-a tocit curul de atata pupat.
*
Nu amintesc de seria straveche a seriei BPT, de format mic, ce aparea pe hartie de ziar si trebuia sa-i tai cu cutitul filele , ca sa le separi. Voi posta candva si poze cu acea serie. Ulterior, colectia a aparut,  in "Editura de stat pentru literatura si arta", apoi la "Editura pentru literatura universala", "Editura tineretului" si infine, "Editura MINERVA", seriile colectiei cu coperta rosie pentru literatura romana, cea albastra pentru literatura straina, si apoi, cu coperti ilustrate, fara deosebire intre cele romane si straine. Trustul de presa  care editeaza "Jurnalul National" a resuscitat colectia BPT, lasata de epoca democratiei analfabetismului de izbeliste,  si a scos 166 de numere din seria rosie, de literatura romana,  serie cartonata, bine ilustrata, trainica, ieftina, acoperind bine literatura romana. Numarul 167 aparut azi, scoate din uitare si seria albastra a colectiei BPT, cartonata, selecta, la 15 RON exemplarul, un adevarat cadou. Incepe astfel in BPT seria pentru literatura straina cu "INVIEREA" de Tolstoi, si in 4 iunie va apare "Educatie sentimentala" de Flaubert. Pentru mine, este un moment istoric, daca am oarece nostalgii, nu sunt pentru vremile sau tineretea de odinioara, in nici un caz pentru regimul politicesc, ce mi-s boii buni de suipat in ochi de azi, ce mi-e cu "tovarasii" de-atunci !
 Nostalgia mea este pentru cartile din anii tineretii !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu