marți, 12 noiembrie 2013

"London Fields", titlu pastoral, roman bestial.



Odata, despre fundal : SIZIGIA, fenomen astronomic, care parea ca va provoca "levitarea" si fierberea apei oceanelor, distrugand ecosfera.  Acest fenemen urma sa se intample tocmai in ziua crimei. Apoi, escalada unui conflict politic, in imprejurarea in care sotia presedintelui Americii  facea pasi hotariti catre moarte, fragilizand puterea de decizie a omului care putea declansa un razboi ce risca sa puna capat nu numai civilizatiei, ci si spetei umane, cam in acealasi timp cu momentul sizigiei. Iar ginerele  presedintelui, era  unul dintre cei trei soricei, banuiti de Nicola, ca prezumptivi asasini,  ispititi si testati, intr-o desfasurare malefica, care te poate face  sa detesti nu numai femeia, dar si dragostea. Era era clarvazatoare, stia ca nu lumea, ci doar ea va pieri, obervase si alura asasinului, numai fata nu i-o vazuse, fiind ascunsa in umbra.
*
Despre romanul "London Fields" de Marin Amis :
" Este poveste unei crime, in pragul unei posibile apocalipse " ; "naratiunea vibreaza sub puterea campurilor de forta a unei energii intunecate si vorace"; "personajele romanului sunt sechestrate intr-un aliniament letal"; "este o carte de un umor intunecat, o lectura hipnotica".
*
Martin Amis, nascut in 1949, este fiul scriitorului Kingsley Amis, fiind considerat  drept cea mai influenta voce inovatoare a literaturii britanice".
*
Consideratii despre roman, pe scurt : "cinic si crud". 
*
Abordeaza teme de la sadomasochism si violenta gratuita, pana la amenintarea distrugerii ecosferei intr-un cataclism cosmic, si riscul unui razboi nuclear.
*
Nicola Six, protagonista, are darul previziunii, cunoaste data si felul cum va fi ucisa, dar nu stie sigur cine va fi autorul, avand de ales dintre trei  suspecti. Incerca sa-l identifice, urmand un joc intunecat cu moartea, realizand o orchestratie minutioasa a propriei distrugeri. Ii testeaza si ii atrage in  actiune pe cei trei suspecti, iar indiciile asupra asasinului se acumuleaza progresiv, cu detalii scabroase si superdense.
*
Cateva citate : "Adevarata moarte, ultimul lucru pentru ea, care exista deja in viitor, CRESTEA ACUM IN DIMENSIUNI iar Nicola ii iesea inainte sa o infrunte sau sa o intampine.  ( ...) Era stabilit, era scris. Dar criminalul nu era inca criminal, iar victima, fusese intotdeauna victima"
*
Toti trei suspectii pornisera in noaptea aceea sa o ucida, isi merita moartea din partea a doi dintre ei, dar a omorit-o al treilea, suferind el insusi de o maladie mortala.
*
Acum, doua citate vor marca trairile avute de victima si  de asasin, cu ocazia primei lor intalniri, cand criminalul nu era inca criminal, dar victima era deja victima :

" FIREA OMULUI II E DESTIN.  Iar Nicola stia care este destinul ei.  Se indrepta spre bar, isi arunca voalul cu amadoua mainile, ca o mireasa, arunca o privire celor din jur si intelese pe loc, cu durere, cu un soc  incarcat de sensuri, cu  intensa recunoastere ca IL GASISE PE EL, pe criminal. Ajunsa mai tarziu acasa, isi nota in Jurnal :  L-am gasit. Pe Portobello Road, intr-un bar cu numele de Crucea Neagra, l-am gasit " 
***
" Deci iata fata : pe Nicola. Ea ma va vindeca de boala de care sufar de douazeci de ani ; DEZAMAGIREA LENTA A NE-SCRISULUI.  Mi-a stat inima cand am vazut-o. O lovitura usoara, dinauntru. Imbracata in doliu, cu palarie si voal. Si-a ridicat voalul, si-a aratat fata. Oare ma vedea cu soarele coborit la spatele ei ?  Nu mi-am dat seama : dar NICOLA STIA.  Dupa o pulsatie rapida a timpului, s-a indepartat grabita, pe sub mainile frante ale copacilor."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu