vineri, 12 iulie 2013

"Flash" - Diana Alzner




Povestirea "FLASH" este cea mai potrivita pentru ultimul comentariu al primei serii, la cele 34 de povestiri deja publicate ale scriitoarei Diana Alzner. Era alegerea fireasca, daca mi-as fi amintit ca am citit povestirea, insa titlul "Flash", de larga generalitate, m-a orbit, nici nu poti numi povestirea mai specific, fara sa devoalezi taina misteriosului artifact, care pentru Lili, se va dovedi  un CAL TROIAN.
Asadar, numai hazardul a asezat comentariul la URMA care scapa TURMA. Hazardul, ca si necesitatea, sunt  categorii filozofice, dar daca hazardul care raspunde unei necesitati, punand ordine in lucruri, nu este considerat o minune, riscam sa nu se mai faca minuni pentru noi, nu-i asa, Diana ? Iar ceea ce avem noi de setat la functia "steluta" a tainicului aparat, care ne ramane noua, daca tot am plasat povestirea despre acesta la sfarsitul primei serii, este VARIANTA DE VIITOR in care cartea noastra, aflata in prezent in stare de geneza, este scrisa, publicata,  vanduta ca painea calda si citita cu sufletul la gura de mii si mii de cititori.
*



Redau aici un schimb de comentarii avute cu autoarea povestirilor, cu privire la interventia hazardului in plasarea povestirii "Flash" la finalul primei serii de comentarii la "Integrala Alzner", dupa primele 34 de povestiri.
- Diana Alzner : "Mai sunt doar doua comentarii?  Faptul ca ai lasat pentru sfarsit Flash, si mai ales ca ai spus ca nu ai citit-o,  imi transmite o stare de suspans ..."
- Vasvari A. : "Acum insa stii ca este HAZARDUL PUR - voi cerceta hazardul si iti voi spune ce am sa aflu, Diana".
*
Diana Alzner nu rateaza ocazia de a vorbi despre spatiul multidimensional, chiar si amintind despre poseta incapatoare a unei dameze precum Lili, care a "incasat darul danailor", asemenea celor de odinioara, la Troia, si nu lasa neexploatata nici "ipoteza extraterestra" pentru a sugera posibila origine a misteriosului aparat gasit si insusit  de dameza in intercity-ul de Cluj, locul 412 b, cu ocazia unei calatorii facuta impreuna cu viitorul sot, sa se prezinte fostei sotii si fiicei, ca viitoarea sa mireasa. Eu m-as gandi, inaintea unui artifact extraterestru, la o inventie a celor mai tainici pamanteni, caci nu degeaba se zice ca tehnica din dotarea familiilor care stapanesc lumea din umbra, sfideaza orice imaginatie, frizand Magia. Sa zicem ca aparatul putea sa fi  fost conceput de Tesla, cu un secol in urma, si realizat in mileniul trei, cu posibilitatile actuale, mai ales daca  putem sa credem ca Tesla ar fi construit si aparatul in vederea realizarii transcomunicarii.



*
Nic, protagonistul povestirii si beneficiarul "inspirat" al darului din nestiut, si-a anuntat  fosta nevasta, ca urmeaza sa se casatoreasca, iar sotia si fata lui de 13 ani, si-au manifestat dorinta sa o cunoasca pe Lili, viitoarea sa mireasa. Asa ca, cei doi au luat Intercity-ul, si Lili a remarcat in compartiment aparatul aperent uitat de cineva, si nu a ezitat sa si-l insuseasca. Barbatul stia ca nu se poate opune vreunei intentii precis conturate  a viitoarei consoarte. Intalnirea celor trei feminine din viata sa : matroana (fosta nevasta), damicela ( fata lor de 13 ani, care se viseaza independenta) si dameza - nevasta viitoare - inculta, fudula, avida de bani, dornica sa le umileasca pe fosta, cu tot cu progenitura, ii da batai de cap barbatului, care isi imagineaza ca daca ar ajunge vreodata parlamentar, ar initia o lege care sa interzica asemenea intalniri.
*
Trenul soseste la Cluj, aparatul gasit, este, in poseta "multidimensionala" a lui Lili, si cei doi, testeaza functiile aparatului, in fata la Urania. Nu reusesc sa vizualizeze pozele, asta se va intampla acasa, cand laptopul avand intrare potrivita pentru mufa cablului aparatului, va intra, dupa un refuz initial de recunoastere a noului device, intr-o ciudata rezonanta, inclusiv sonora, ca un gangurit de dragoste intre niste monstruozitati electronice, "bing-bing", spunand laptopul, "bing", raspunzand, infiorat, artifactul, soldat cu scoaterea pozelor din memoria aparatului, in cea a laptopului.
*
Intalnirea dintre matracuci, soldata cu coalizarea celor trei, impotriva barbatului l-a determinat sa-si promita siesi sa nu mai permita asemenea calamitate pe viitor.
*
Inca la vremea cand cei doi calatoreau spre Cluj, si darul hazardului se legana, atarnat deasupra locului 412 b, textul insereaza un avertisment : " De la calul troian incoace, oamenii trebuie sa fie vesnic circumspecti daca vor sa aiba pace". Este un avertismant pentru femeie. Aflati la Cluj, unde barbatul, nins de zapada neagra a sumbrelor prevestiri, inca de la momentul discutiei telefonice cu fosta nevasta, se pregatea de momentul confruntarii, simtindu-se in fata unei posibile catastrofe, textul insereaza un nou avertisment, de asta data, adresat barbatului : "Nu e bine ca un barbat sa cedeze bunelor intentii din partea unei femei. De la calul troian incoace, oamenii trebuie sa fie vesnic circumspecti, daca vor sa aiba pace"
*
Care a fost soarta lui Lili, vom afla in curand, din povestire, dar care sa fi fost soarta barbatului, care a primit acelasi avertisment? Aparatul caruia ii va descifra gradual functiile, ii putea aduce nemurirea, posibilitatea modelarii viitorului, sansa de a fi regele lumii ...
*
Ajunsi la Cluj, cei doi se fotografiasera, asadar, in fata, la Urania. Pozele din laptop ii infatiseaza insa in ipostaze ale viitorului. Ea recunoaste intr-o fotografie o tunsoare si o culoare de par pe care intentioneaza sa le realizeze in saptamana ce va urma. Dar in toate pozele, se vede in ceata. El se vede la Venetia, unde intentioau sa se duca in voiaj de nunta. Pozele lui sunt reusite, bine colorate, viitorul sau nu este unul cu poze incetosate, cum sunt cele ale lui Lili. Barbatul descifreaza gradual functiile aparatului. Ceea ce credea ca este o setare pentru luminozitate, se dovedeste o setare a timpului : aparatul infatiseaza, dupa aceste setari, poze din viitorul persoanei fotografiate. Sunt mai multe figuri : nu trebuie decat sa selectezi cifre pentru ele : soarele, reprezinta ziua, pamantul - anul, iar o semiluna - luna.
*
Lili crede ca aparatul, folosit pentru "horoscoape exacte", ii poate imbogati. "Capacitatea de a cunoaste viitorul deschide perspective mult mai largi", se gandeste barbatul.  In clipa in care merge la baie, barbatul ARE LUATA DECIZIA PRIVIND VIITORUL. "Daca vom fi bogati, am sa fiu foarte cuminte, ai sa vezi", zice Lili.  Dar decizia lui, deja luata, arata ca el nu avea dorinta sa mai testeze acest aspect. In timp ce el si-a facut dus, Lili a constatat ca toate pozele pe care si le facuse intre timp, erau intunecate. Inainte vreme, fusesera incetosate.
*
Dupa doua zile, Lili avea sa-si gaseasca locul de veci intr-o cripta veche, in intuneric, asa cum aratau pozele.
*
Barbatul descoperise o noua functie a aparatului : steluta. Era o functie misterioasa, care infatisa diferite variante de viitor. Variantele de viitor luau nastere din deciziile barbatului. Si-a setat  ca lunea viitoare, sa fie, conform programului, la Venetia. Aparatul i-a oferit posibilitatea sa evite orice neplacere.
 *
 Eu propun o setare pentru cartea in doi :  in 12 iulie 1014, vom  prezenta romanul proaspat iesit de sub tipar. Totul la lumina zilei, Diana !

DIANA ALZNER   - FLASH -  link  :    AICI



*
 

2 comentarii:

  1. Acest grupaj de carti din finalul postararii tale este genial, Sandu.
    Postarea este extraordinara, esti un cititor rafinat, sunt onorata de lectura ta, iti multumesc inca o data pentru tot!
    Cat despre varianta de viitor pe care o propui nu-ti spun decat atat: verifica-i sansele cu ajutorul functiei "steluta", vezi ce spune aparatul si, in functie de rezultat, spune-mi cand incepem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Incepem in august, asa cum ne-am inteles. Ma simt rasplatit de aprecierile tale, Diana.

    RăspundețiȘtergere