miercuri, 10 iulie 2013

"Demonul din cutia neagra" - Diana Alzner





Romanul "Cutia neagra" de Amos Oz, cu care ilustrez postarea, nu are nimic in comun cu povestirea Dianei  Alzner, "Demonul din cutia neagra", titlul povestirii, fiind cel mult, un ecou la acest titlu de roman. Imi vine in minte romanul "Ultimele sase minute" si fiind cat se poate aproape de mal, dupa aproape trei luni de cand recitesc si fac aceste postari despre povestiri, traiesc intr-o stare de suspans teribila, ca in ultimele minute ale actiunii naucitoare din romanul amintit, asteptand sa se produca o minune, sa am o revelatie care sa-mi desluseasca toate tainele misterelor de la Linia Hanului, inclusiv din operele inca nescrise ale autoarei, sau cel putin, sa nu ma inec la mal. Am avut parte zilnic si de emotii si de iluminari, si am, in acest moment, doua povestiri citite recent , "Demonul ..." , care m-a iluminat si "Infestat" care ma intristeaza, si vine la rand, doar maine, sa scriu cateva cuvinte despre penultima povestire. Ultima povestire "Flash", inca necitita, poate sa ofere si ea emotii, caci nici nu stii de unde sare iepurele. De ce nu am sesizat ca "Demonul din cutia neagra", nu numai ca este o povestire perfecta, care se califica lejer in categoria "HARD ALZNER'S" ( a noua), dar si reprezinta o lectie formidabila, precum cea data de Melissa virusilor-elevi, in povestirea anterioara, pentru mine ? Pentru ca am citit-o online, incapabil sa ma concentrez asupra lecturii, dar si intr-o stare de tulburare, care, evident, era motivata din plin. Acum, incerc sa recuperez, ca sa-mi dovedesc mie insumi ca stiu pe ce lume traiesc si stiu ce lecturi pot recomanda cititorilor, fara teama de eventuale reprosuri.
*
"Iubitel, ce-i al meu, e numai al meu, pricepi? "
 este cheia dezlegarii tainei a patru asasinate, si parola de intrare intr-o minte sofisticata, apartinand unei femei pentru care morala este o abstractie, si propria vointa, telul suprem. Autoarea  dovedeste o cunostere a psihologiei crimei, de nebanuit. Remarc, la Diana Alzner, spectrul larg al caracterelor personajelor feminine prezentate in cele 34 de povestiri, deja cunoscute publicului cititor.
*
Naratorul, un tanar valcean, traind in regatul hackerilor saraci - de ochii fiscului - dar avand iubite putrede de bogate , lucreaza o vreme ca dealer de masini, dupa care se stabilizeaza pe profesia de detectiv particular, avand si colaborari cu politia in anchetarea unor asasinate. Isi cumpara, la pont, si un teren extravilan, la un pret derizoriu, pe care-l revinde apoi statului, la pret astronomic, deoarece este in zona unde va fi construit TUNELUL DE TRANSLATIE EST-EUROPEAN, asta pare o amintire despre viitor, ca, dealtfel, si sportul pe care autoarea il numeste "PSYCHOBALL", este vorba despre meciul la care va participa, in etape fractionate, eroul povestirii, pentru a-si masca vizita de intimidare la LEONA, amanta sa, care se oferea si amicilor sai, dar care pe el il  si santaja. Descinde la casa Leonei, o gaseste culcata pe burta, langa pat, cu capul crapat,  scaldata in sange, moarta. CUTIA NEAGRA a inregistrat, desigur, intrarea si iesirea lui din apartamentul fetei asasinate, dar la fata locului, se mai gaseste - fara ca detectivul sa stie deocamdata - si stetoscopul unui doctor. 
 *
 Atunci  cand organizezi o crima, este bine sa ai si o varianta suplimentara pentru  un suspect de rezerva.
*
Nici vorba sa fi dorit sa-i faca rau, detectivul voia doar sa-si intimideze amanta, avea, desigur, si argumentul financiar, sa-si asigure cooperarea ei, dar si cuterul de taiat oase, al carui  efect psihologic asupra fetelor recalcitrante era garantat de amicul sau, Sabin,  cel priceput la toate.
*
Detectivul lasa urme consistente in casa amantei, si cel mai grav este ca uita sa ia cutia neagra, care contine dovada intrarii sale in casa crimei. Se reintoarce la meci, Chimia invinge, pleca acasa, incerca sa se strecoare in dormitor dar sotia il surprinde.
 *
 "Tu ai o prietena", ii spusese nevasta, inca mai dinainte vreme, la alta escapada,  iar el se gandea cat i-a fost de greu sa munceasca pe branci pentru a satisface, vreme de cateva luni, nevoia de bani a doua femei, "care se plictiseau, fiecare in felul ei". Dar de asta data, sotia avea sa-i spuna ceva cu adevarat socant.
*
Detectivul, desi indatorat la banca, trecea drept un grangure de prima mana, si nu i-a fost greu sa o atraga, la club, pe KAYRA, o roscata-trasnet, cum nu mai vazuse, care l-a cercetat cu privire de expert, fara nici o urma de fragilitate feminina in ea, incat barbatul s-a simtit EVALUAT  si acceptat, iar dupa o luna locuiau impreuna, si dupa inca una, erau soti.
*
Barbatul a realizat in scurt timp ca sotia sa DUCEA NEINTARZIAT LA INDEPLINIRE DECIZIILE LUATE, ca avea o fire instabila, ca o zi de primavara, si dupa zile intregi de calm si ordine, intra in verva, facea cumparaturi delirante, ignora indatoririle casnice, nu o hranea nici macar pe Fifica, pisica sa, tragea la masea si isi plangea soarta. Dar si ca "avea" un amant.
*
Munca sa de detectiv se limita la urmarirea sotilor adulterini, sau la gasirea cainilor rataciti, dar in doua cazuri de crima, politia i-a solicitat ajutorul. Una dintre victime, Eva Aioanei, era animatoare la SPIT FIRE, si fusese gasita moarta in parc, pe o banca, noaptea, otravita cu o substanta necunoscuta. Cealalta victima,  Crista, era vanzatoare la Mall, fusese drogata si ucigasul ii taiase venele.
*
Detectivul s-a inhamat la culegerea de date despre victime, de pe site-urile lor de socializare. Asa a aflat ca ambele  victime erau "prietene" cu doctorul Silviu Constantinescu, acesta fiind unicul lor "prieten" comun, si in acelasi timp, si "prieten" al sotiei sale, de altfel, chiar mai mult, acesta era amantul Kayrei.
*
Astfel, ajunge la concluzia ca cele doua asasinate au un faptas comun, suspectandu-l pe doctor, si simultan cu el, si Paul de la politie, crede ca asasinatele au un faptas unic.
*
Revenit de la serviciu inainte de finalul programului, detectivul isi aude  nevasta, aflata  cu doctorul in garaj gangurind galesa vorbe dulci, "puiut", "ingerul meu". Isi dorea sa-i surprinda, dar cei doi au disparut, asa ca i-a cautat zadarnic in apartament.    Oare de ce mai venisera pana aici, acasa?
*
Dupa descinderea la Leona si , reintors la meci, a fost chinuit de gandul urmelor lasate in casa amantei. Apoi s-a tarat cu masina acasa, incat alibiul prezentei la meci sa fie intarit si de venirea la domiciliu, unde il astepta Kayra. "Pui mic, a fost frumos meciul? ", il intreba aceasta, apoi , intreband daca Chimia a invins, l-a invitat sa sarbatoreasca ... Nu vorbea despre meci, il invita sa sarbatoreasca INTRAREA LUI IN BREASLA ... Kayra era autoarea a a patru omoruri : le-a omorit pe cele doua fete, care-i erau amante doctorului ei
 - caci ceea ce este al ei, este numai al ei
a omorit-o pe Leona, amanta sotului, si l-a omorit si pe doctor, deoarece a inselat-o. Doctorul a "lasat un ravas" de adio, in care exprima regretul pentru faptele comise, iar Kayra ii sugereaza detectivului sa incarce si moartea Leonei in sarcina medicului, mai ales ca a avut grija sa lase in apartamentul amantei sotului, stetoscopul doctorasului. 
*
"Vom fi un tandem grozav, puiule, poti sa ramai detectiv, dar SE PLATESTE BINE PENTRU ELIMINAREA PERSOANELOR INDEZIRABILE. Bine ca ai venit in bransa."
*
Cutia neagra este la Kayra, cu partile care ar incrimina-o eliminate. De aceea, sotul a decis sa nu o mai supere niciodata, si sa-i respecte instinctul de posesiune:
"Ce-i al meu, e al meu"  

DIANA ALZNER   - 
 "Demonul din cutia neagra" 
 - link : AICI

4 comentarii:

  1. Imi place foarte mult felul cum o descrii pe Kayra. Dar sa stii, Sandu, ca sunt si barbati pentru care "ce-i al lor, este numai al lor".
    Mai sunt doua comentarii?
    Faptul ca ai lasat pentru sfarsit "Flash", si, mai ales, faptul ca spui ca nu ai citit-o, imi transmite o stare de suspans!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum insa stii ca este hazard pur - insa voi cerceta hazardul si iti voi spune ce am sa aflu. Stiu, Diana, sunt unul dintre Aceia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu, Diana, suntem. Acum am nevoie numai de doua zile sa inchei acest tur de forta, si "Infestat", povestirea care urmeaza, imi pune o frana neasteptata. Iar de "Falsh", despre care nu stiu nimic, ma tem de-a dreptul. Cred ca vor fi primii tai extraterestrii, despre care voi citi, parca faceai o asemenea aluzie, Diana.

    RăspundețiȘtergere