duminică, 23 iunie 2013

"Microbuzul" - Diana Alzner - primul comentariu



Povestirea "Microbuzul" incepe cu o nunta cu "fite", fata unui primar se marita, si la nunta participa si "blonda din guvern", si mai multi baroni locali din tara. Ati auzit de nodurile de cale ferata, iata, un nod de cale ferata, este TEIUS, dar nu la Teius are loc nunta cu fite, ci undeva in Alba, si sunt prezenti la nunta si reporteri locali din Alba, ai unui post national de televiziune, ca sa se poata bucura si vulgul de  un asemenea eveniment monden. Aceasta nunta este insa un nod - nu de cale ferata, ci un nod al destinului - un loc in care aleile se bifurca, iar unul dintre drumuri, duce catre moarte. Echipa de televiziune este formata din Marius, reporter, si Radu, cameraman. Cel din urma, slab ca un cui, are "priza" la femei, in timp ce Marius, frumusel, cult si inteligent, dar retras in sine si anxios, nu are, mai tarziu, MOARTEA ii va spune , in persoana ca "fetele nu te plac pentru ca ESTI INCAPABIL SA LI TE DEDICI TOTAL, pentru ca faci parte din categoria lui Proust, a celor ce nu iubesc femeile, ci doar zorii a caror roseata se rasfrange pe obrajii lor". Marius este insa indragostit pana peste urechi de Anna, a si fost de doua ori in casa parintilor ei, odata, cand i-a dus mamei iubitei un buchet de trandafiri, alta data, cand a luat-o pe Anna la Revelionul televiziunii, si in curand, in perioada de interregn intre lumi, ii va face si o a treia vizita, cand va fi invitat la masa, spre totala sa surprindere. Va fi dupa accident, in vremea cand numele Arielei, supraviutuitoarea de sapte-opt anisori, va fi arhicunoscut, incat, interesul Annei pentru Ariela nu-i va parea suspect lui Marius. Dar, se pare ca Anna a avut o intelegere cu Ariela. Oare ce ar fi ales Marius, la JUDECATA, care deja aflase de la MOARTE, ca cei salvati miraculos din accident  , au sacrificat pe cineva apropiat lor, pentru a-si rascumpara viata? Ar fi ramas la nunta, ar fi anulat, prin alegerea sa, nodul destinului sau, daca avea in vedere ca Anna l-a sacrificat spre a se salva, ar fi putut sa traiasca acel an de fericire dupa casatoria cu ea, promis de MOARTE, daca alege pentru sine, linia vietii ? Un an de fericire cu Anna, dupa care, Anna sa moara din cauza unei tumori ?
Cred ca Marius stia de intelegerea Annei cu moartea si avea o singura solutie : linia mortii, pentru ca el o iubea cu adevarat, pana la sacrificiu.
*
Marius a fost atras irezistibil in jocul mortii, avea de ales pana in ultima clipa, pur si simplu, intre viata si moarte, fara implicarea altei persoane, viata sau moarte pentru el, in Orasul Fantomelor. Numai ca, la judecata finala a avut de facut alegerea teribila intre viata sa si viata Annei. Mijlocitoare intre el si Moarte, erau cartile de TAROT, Moartea il salvase de la inec  din Orasul Fantoma, in care, puhoiele il tarau spre canalul central al urbei, ca spre o pogorare in Maelstom, deschizand pentru el un culoar spre salvare, un gang asemenea Strazii Inguste din Sibiu, de fapt, UN DRUM CARE NU EXISTA IN REALITATE, la capatul careia potopul se oprise, si cartierul sau, pe care in Orasul Fantomelor nu-l mai putea gasi, se intindea acum in fata sa. Dar salvarea avea pretul intrarii intr-un joc al alegerilor, in nodul destinului. Ariela, salvatoarea sa, ENTITATEA, isi dezvaluie treptat identitatea : este faptura venita pe pamant pentru a-l vindeca de boala numita viata. De la Ariela afla Marius adevarul despre accidentul de la Santimbru.   A fost un accident din cauza neatentiei soferului, perturbat de domnul Campeanu, care-i platise biletul cu bani marunti, incat el nu observase trenul care vine ; despre faptul ca moartea soferului in accident - ca unica victima - a fost alegerea sa personala, pentru rascumparea vietii altcuiva, sau ca supravietuirea nevestei ciobanului, urmata de moartea acestuia, a fost in urma unui "troc" cu femea salvata miraculos din accident, doar pentru ca si-a sacrificat sotul. Sigur ca ma gandesc ca fiecare dintre cei salvati, a dat pe cineva drag, prada mortii, de dragul propriei salvari, si cel mai sigur este ca nu rescriu povestirea Dianei, asa ca aici inchei pe scurt, dar revin cu inca doua comentarii.
*
 Prima carte  de Tarot scoasa de Marius este "Turnul", ceea ce-i aminteste despre  "Castelul destinelor incrucisate", dupa care, se salveaza din gangul ireal, de la inec, si ajunge acasa la el insotit de Ariela, si are o discutie lamutitoare cu ea despre accident, despre cercetarea raului, despre haos, ca ordine a unui sistem superior, despre constiinta si  despre faptul ca nimic nu este intamplator pentru ca "lucrurile din care este alcatuita lumea constituie un intreg". Ariela il pune sa traga o ultima carte, iese JUDECATA, si ea il pune in fata unei alegeri : sa ramana la nunta cu fite si, sa plece alt echipaj sa filmeze accidentul de la Satimbru - caz in care ar urma sa se casatoreasca cu Anna si sa traiasca impreuna un an de fericire , dupa care ea sa moara de cancer - sau sa plece la accident, dar sa fie el insusi victima unui accident mortal.  Marius face alegerea, Ariela scoate o carte de Tarot la intamplare si este cartea sa de vizita : MOARTEA.
*
Marius si Radu se afla la nunta cu fite sa filmeze pentru televizunea. Sunt trimisi de urgenta la halta Santimbru, unde un tren a strivit un microbuz plin de calatori. Echipajul se deplaseaza in viteza sa ajunga la fata locului. Pe un pod, o fetita de vreo opt anisori le sare in fata. Soferul trage de volan , rupe parapetul, si cazuta in lacul fara fund, TAUSOR,  masina dispare in adanc.


DIANA ALZNER - MICROBUZUL - link : AICI



4 comentarii:

  1. Ai citit mesajul textului pana in adancuri, Sandu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar eu am surprins esential din discutia dintre Marius si Ariela. Mai am comentarii care ma ard, azi mai postez. O asemenea povestire facea din tine, intr-o societate normala, o celebritate. Se poate face un microroman din "Microbuzul", traierile lui Marius din perioada de interregn, pe cand era in umbra moliei uriase sau ratacea in Orasul Fatomelor sunt cutremuratoare. Buna dimineata, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata, Sandu, cu intarziere iti raspund, sa ma ierti.
    Ma bucur de aprecierea ta, chiar daca stiu ca este afectata de prietenia dintre noi. Astept cu nerabdare sa citesc ce vei scrie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu astept sa vad ce vei crede despre ce voi scrie, Diana.

    RăspundețiȘtergere