miercuri, 28 noiembrie 2012

Elias Canetti, nobeliat pentru literatura in 1981

Asemenea lui Saul Bellow, care in 1976 a luat nu numai premiul NOBEL pentru literatura ci si premiul PULITZER, Elias Canetti a fost laureat a doua premii literare prestigioase in 1981 : premiul NOBEL si premiul Franz Kafka. Dar in '73 ne aflam  inainte de Nobel, si eram inca un cititor necopt, prea mic pentru marele si unicul roman al lui Elias Canetti, publicat in romana  in acel an, dupa ce fusese scris in 1930-1931 si aparut in 1935, intitulat initial " Kant in flacari", apoi  "Die Blendung" adica "ORBIREA", titlu ales si pentru traducerea romaneasca a lui Mihai Isbasescu, pentru Editura Univers, colectia RS 20 ( realizata in 1973 ). Dar nu am epuizat titlurile sub care s-a publicat  "Orbirea", editia americana din 1947  poarta titlul  " The Tower of Babell", iar cea franceza din 1949, "Le Tour de Babel", ceea ce-mi place nespus, prietenii stiu de ce. Mai mult chiar, in Anglia, titlul ales pentru traducerea din germana din 1946 este " Auto-da-Fe". 
*
Am citit "Orbirea" in 1973.  an in care Elias Canetti, cu nume italian si prenume evreiesc , traia in Anglia si scria in limba germana, ceea ce il facea foarte atractiv pentru mine. Stiam ca s-a nascut la Dunare la Rusciuc in Bulgaria, dar inca nu stiam ca a supt lapte de la o doica romanca, si limba salvata s-a nutrit si cu lapte de mama romanesc ...
*
Canetti s-a nascut in 25 iulie 1905 - o data importanta in calendarul meu - si pana la moartea sa la Zurich, din1994, departe de natalul Rusciuc, departe si de Spania natala a parintilor sai sefarzi, drumurile vietii l-au purtat de la Rusciuc la Manchester, Laussane - acolo mama sa l-a invatat limba germana printr-o metoda traumatizanta, care insa nu l-a impiedicat sa devina scriitor de expresie germana - VIENA, Zurich ( unde avea sa-si sfarseasca zilele), Frankfurt si iarasi Viena - aici a studiat intre 1924- 1929 Chimia - si aici si-a trait de fapt intreaga viata, avand insa si resedinte la Londra si la Zurich.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu