sâmbătă, 17 martie 2012

"La agatat" prin "Biblioteca Cotidianul"



Pentru a-si prelungi existenta in forma scrisa, cotidianele ofera odata cu gazeta, in anumite zile, si carti ieftine si bune. Asa m-am ales cu peste o suta douazeci de volume in "Biblioteca Cotidianul", aparute cu ziarul in zilele de miercuri, intr-o perioada devenita de neuitat, datorita acestor carti. Pe unele le aveam si nu le mai luam si in aceasta colectie, dar romane precum "Arhipelagul Gulag", "Quo Vadis" sau "Deriva continentelor" ( cel din urma de Russel Banks, pe care va indemn sa-l cititi degraba), desi citite, nu mi-au permis sa nu le cumpar si aceasta colectie.
*
Sper ca voi avea in vedere si alte postari despre aceasta serie de carti, dar nici nu merg mai departe fara sa amintesc romanele "La portile moscheii" de Abdollah Kader, "In Arcadia" de Ben Okri , "Cartea viselor" de Jack Kerouac, "Urmatoarea povestre" de Cees Nooteboom si "O lume se destrama" de nigerianul Chinua Achebe, care sunt de prima marime.
*
De la o vreme sunt influentat de lecturile Dianei, ea a recitit "Moartea lui Ahashverus" de nobeliatul suedez pe 1951, Par Lagerkvist, care era si poet, si , iata cartea si in ilustratia mea. Acum citeste " Porecla" de Jhumpa Lahiri, roman care i-a placut nespus sora-mi, Stela, pe care eu doar l-am trecut in revista, citind circa 50 de pagini la intamplare, dar il citesc azi, in "tandem", urmand sa facem postari si ecouri la postari. Nascuta in 1967, pe numele sau real Nilanjana Sudeshna, J. Lahiri este laureata Premiului Pulitzer pentru volumul de povestiri "Interpret de maladii", si a scris romanul "Porecla" ( "The Namesake" ), in 2003, fapt pentru care aduc in poza de grup "LA AGATAT" si o alta carte din Colectia Cotidianul, care a vazut lumina tiparului tot in 2003, si anume , romanul "La furat de cai" de norvegianul Per Petterson, care m-a marcat profund.
*
Nu puteam sa inteleg de ce o nobeliata pentru literatura, cum este sud-africana Nadine Gordimer, s-a oprit la un titlu precum "La agatat", pentru un roman de dragoste. Dar voi citi in curand acesta carte ce reda impactul dintre o tanara femeie sofisticata din protipendada Johannesburgului, care "se combina" cu un tanar imigrant ilegal arab, fapt ce le schimba amandurora viata din temelii.
*
"Porecla' despre mine : " In adolescenta citise toate operele de Dickens" , " Pentru asta exista carti, sa calatoresti fara a te misca un centimetru", "Avea sa citeasca in clipa in care va muri"
( va urma)
*
LINK : AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu