marți, 21 februarie 2012

Ludvik Soucek - "Banuiala unei umbre"

Aldin

Cartea "Banuiala unei umbre" a aparut la Praga in 1974, si dupa un deceniu, a fost scoasa si la Editura Albatros, Bucuresti. Avand subtitlul "In cautarea civilizatiilor pierdute", tema arhidezbatuta in casa parinteasca, am cumparat-o in trei exemplare, unul pentru sora-mea Stela, care o are si in prezent si unul pentru fratele Petre, care in 2006 s-a stramutat in alta lume, iar in prezent, nu mai fiinteaza nici biblioteca pe care o indragea atat de mult.
*
Cartea vorbeste despre CONTACT. Contactul cu o alta lume. Cu o lume diferita din trecut sau din prezent. Pentru a stabili contactul, este necesar ca in momentul cheie sa te afli la locul potrivit. Granitele intre lumi nu sunt fixe, si uneori se intrepatrund. Uneori, suntem socati de privelistea neasteptata ce ni se arata, si reactionam neadecvat, descifram insuficient ceea ce ne este dat sa vedem. Traim intr-o realitate din care putem deduce CEALALTA REALITATE. Sunt indicii suficiente care ne pot deschide poarta intre lumi. Bateti si vi se va deschide!
*
Ditre capitolele cartii amintesc :
- Hirosime demult disparute
- Paznicii Insulei Pastelui
-La granitele ratiunii
-Forme de viata in Univers
*
In prezent, poti gasi astfel de carti cu zecile, in orice clipa. Dar in 1984 era un eveniment o asemenea carte. Imi amintesc si acum, cu placere momentul intalnirii cu cartea. Pornisem acasa de la spital, unde lucram ca tanar medic, si am gasit volumul la libraria din Centru Nou. In apropiere locuia si sora-mea, iar mama se mutase deja la ea. Am mers la mama. Ca prin minune, era si Stela acasa, nu numai mama. Vad si acum momentele intalnirii de-atunci, de parca ar fi fost ieri, si ma bucur de puterea fantastica a mintii de a pastra in amintire tot ce ne-a fost dat sa traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu