joi, 19 august 2010

Kalevala, Diana, Spatiul Mana si universul participativ



Intai despre universul participativ :
In experimentele din mecanica cuantica, se stabileste o relatie intre mintea care observa si fenomenul observat, care poate fi influentat de mintea care-l cerceteaza. Un paradox legat de aceasta teorie spune ca universul nu ar fi existat daca noi nu eram aici sa-l observam. Se pare ca universul a fost adus in starea in care se afla, prin participarea celor care il ocupa. Dupa scriitorul Ian Watson, constantele fundamentale care stau la baza legilor universului sunt determinate de viata inteligenta, care in termeni temporali, a aparut la miliarde de ani de la formarea universului. Dar aceste miliarde de ani sunt iluzorii, timpul fiind simultan si permanent prezent in sine.
Adica, ne aflam in eternitate.
*
Am citit o postare din 2009 a scriitoarei Diana Alzner ( vezi si "Praf minune", proza S.F. de fascinanta autoare, pe "Sfera online" ), despre romanul "Spatiul Mana : RECOLTA NOROCOASEI", in care Ian Watson ridica problema universului participativ. Autorul porneste de la epopeea populara finlandeza
"KALEVALA", o epopee samanica, in care vrajitorii care controleaza cuvintele, isi manifesta, de fapt puterea de a modela realitatea, care se supune magiei cuvantului.
*
EXISTA O RELATIE MAGICA DINTRE CUVANT SI REALITATE.

*

La fel, puterea dorintei, amplificata de forta cuvantului, modifica lumea.
*
Romanul acesta de Watson exploreaza relatia dintre constiinta si realitate intr-o naratiune ce emana un sentiment transcendental.
Este explorata metaprogramarea creierului uman, pentru a-i face cunoscute cititorului pattern -urile mintii sale, stilul propriei gandiri si structuri posibile de gandire altenativa.
*
Spatiul Mana, al oamenilor numiti "glasuitori", se afla pe planeta Kaleva, colonie terestra. Acesti glasuitori, transforma materia cu ajutorul fortei magice a cuvantului.
*
Partea a doua a dipticului, romanul "Luna cazuta" ( The Fallen Moon"), nu stiu sa fi fost tradusa in limba noastra. Dar mai am de Ian Watson si romanul
"Ambasada extraterestra", despre samanismul tantric tibetan.
*
Asadar, nu sunt unicul adept al samanismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu