marți, 23 martie 2010

James D. Watson - "Elicea vietii"



James Watson s-a nascut in 1928, iar in 1962, a devenit laureat al premiului Nobel pentru medicina si fiziologie, alaturi de Francis Crick si Maurice Wilkins.
A studiat la Universitatea din Chicago, apoi a facut cercetari de genetica la Universitatea Indiana, dupa care a lucrat timp de un an la Copenhaga si alti doi ani la laboratorul Cavendish, de la Univ. din Cambridge, unde l-a intalnit pe Francis Crick, si din colaborarea lor a rezultat descoperirea structurii ADN-ului, in 1953, una din cele mai importante cuceriri ale stiintei sec. 20. Ea a condus la descifrarea codului genetic si deschide calea asupra controlului ereditatii si al cunoasterii cailor din mutageneza care au condus catre aparitia inteligentei umane.
Lucrarea lui Watson "Elicea vietii" cuprinde relatarea acestei mari descoperiri. Cartea aceasta a intampinat dificultati la publicare, datorita non-conformismului autorului, care nu se sfieste sa spuna deschis ca este un om obisnuit, care se mai duce si pe la "agatat" de cucoane, nefiind absorbit doar de nobila cercetare a adevarului in actiune.
*
Watson are niste remarci care merita toata atentia. Iata ce spune:
"Contrar imaginii populare pe care o sustin jurnalele si mamele savantilor, un numar considerabil dintre acestia, nu numai ca au o minte ingusta si nu sunt amuzanti, ci mai sunt si complet idioti."
*
In ciuda obstacolelor intalnite, cartea lui Watson a ajuns la public si beneficiaza, de decenii, de o primire calduroasa.
*
De altfel, exista si alti oameni remarcabili, care fac afirmatii similare cu ale sale despre savanti.
Iata o cunoascuta butada despre nobeliati, pornita de la opinia unui savant:
"Procentajul de cretini printre premiatii Nobel este acelasi ca oriunde in alta parte"

* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu