luni, 19 octombrie 2009

"Animalul inimii" - herta muller



De cand au luat Nobelul Herta Muller, pentru Literatura, si Obama pentru Pace, desi ea nu a facut Literatura, cum nici el nu a facut Pace, mi-am pierdut toata stima pentru acest Premiu, pentru care, aveam un adevarat cult, inca din tinerete. Herta zice ca :
"Am scris aceasta carte ( Animalul inimii) in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta ."
Cucoana, am trait si am studiat si eu, in aceeasi perioada cu matale, in Timisoara, unde ai urmat o facultate de pedagogie de trei ani, in timp ce eu am absolvit o facultate cu durata de studii de 6 ani : vax-albina, studiile mele, din moment ce matalica ai luat marele premiu, macar de-l luai pe merit. Dar cartea nu ai scris-o, cum minti cu nerusinare, de dragul prietenilor romani. A fost o perioada de stabilitate, si regimul Ceau, nu omora oameni pe strazi. Da a fost o nebunie Socialismul Acela, dar sa-l critice romanii, nu sa-ti faci tu glorie din denigrarea tarii in care ai mancat paine, cat o fi fost ea de amara, vreme de 34 de ani. Este Istorie ceea ce s-a intamplat. Si, cand e vorba despre Istorie, este mai bine sa-ti vezi de greselile alor tai. De ce nu scrii despre tatal tau, pe care nimeni nu l-a obligat sa se inscrie in S.S., caci traia in Banat, unde doar fanaticii l-au urmat pe Hitler. De ce nu scrii despre betiile batranului SS-ist?, numai despre suferintele voastre, nu si despre nebunii. Daca era ceva de capul sau de curul tau, iti tineai macar barbatul pe langa tine, acritura. Nu-ti va servi la nimic premiul acesta, exceptand banii, caci lumea e scarbita de propagandisti, fie ei si anticomunisti. Ai scoala de doi lei, si aia facuta pe gratis, in tara pe care o spurci, si carte, nici atat.Nobelul tau este o reabilitare a SS-ului, de dragul demagogiei anticomuniste. Pe cat esti de scolita pe-atat esti si de frumoasa, scorpie... Mama voastra de nobelitori! S-o beliti pana cheliti!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu